کلسترول چیست ؟
کلسترول یک مولکول زیستی مهم و از جنس چربی است . و در غذاهایی مانند گوشت ، جگر ، مغز ، ماهی ، میگو ، گوشت خوک ، تخم مرغ و غذاهای لبنی یافت میشود . و عنصری مهم برای سلامتی است .غذاهای گیاهی کلسترول ندارند .
کلسترول غذایی در مواد غذایی یافت می شوند و کلسترول خون ، کلسترولی است که توسط کبد ساخته میشود و همان کلسترولیست که پزشک توسط آزمایش اندازه گیری می کند . اهمیت کلسترول در بدن در تولید هورمونهای استروئیدی ، اسدیهای صفراوی و همینطور ساخت ویتامین D می باشد . وجود کلسترول برای حیات انسان بسیار ضروری است . کلسترول برای فعالیت سلولها بسیار ضروری است و در غشای سلولی نقش مهمی در سیالیت غشا و عبور مواد مختلف از آن ایفا می کند .
کلسترول بد و کلسترول خوب
دو نوع کلسترول وجود دارد ، LDL که به کلسترول بد معروف است و HDL که به کلسترول خوب معروف است . افزایش سطح کلسترول بد خون سبب گرفتگی و تنگی دیواره رگها ، و پاره شدن گلبولهای فرمز خون در اثر برخورد با این دیواره و ایجاد لخته خون میشود که در نهایت به طور معمول به سکته های مختلف می انجامد . و کلسترول خوب HDL ، به انتقال مواد از دیواره غشای سلوی و تولید هورمونهای استروئیدی ، ویتامین دی و اسیدهای صفراوی کمک می کند .
وقتی جواب آزمایش چربی خون خود را دریافت می کنید سه گزینه در ان به چشم می خورد . LDL ، HDL و کلسترول . حتما برایتان سوال شده است که اگر کلسترول همان LDL و HDL است پس چرا مجددا گزینه کلسترول در آزمایشات هست ؟! آن گزینه کلسترول در حقیقت نسبت کلسترول خوب و بد در بدن است که برای تشخیص پزشک حیاتی است . پزشکان یک برایند مشخص برای این گزینه دارند که بر اساس آن و مقایسه LDL و HDL به تشخیص می رسند .
کلسترول در بدن زنان و مردان
وجود هورمون استروژن در زنان سبب میشود که کلسترول بد در بدن کمتر تولید شود و به همین دلیل بعد از یائسگی که تولید استروژن کاهش می باشد خطر ابتلا به بیماریهای ناشی از کلسترول بد بالا در زنان افزایش می یابد . پس زنان بخصوص در سنین بالاتر نسبت به مردان در معرض خطر بیشتری هستند .
مصرف سیگار ، الکل و کم تحرکی از عوامل افزایش میزان چربی خون است که معمولا در مردن بیشترین دلیل است .
درمان کلسترول بالا
نحقیقات نشان می دهد که ، رژیم غذایی مناسب و تحرک کافی ، خوردن مواد حاوی فیبردار ، میوه و سبزیجات ، موادی حاوی انتی اکسیدان ، امگا ۳ ، گوشت سفید ریال لبنیات کم چرب ، کاهش مصرف قند و غذاهای فست فودی می تواند از تراکم چربی خون جلوگیری کند .
حذف نکردن صبحانه از رژیم غذایی به سلامت شما کمک خواهد کرد . تحقیقات نشان می دهد که کسانیکه برای ماهش وزن صبحانه را حذف میکنند به مرور زمان در خطر ابتلا به چربی خون بالا قرار می گیرند .
تحرک بدنی کافی ( ۳ روز در هفته ) باعث کاهش کلسترول بد خون و افزایش کلسترول خوب می گردد .